Hospital Queen Elizabeth II | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Pilihan Bahasa : English Bahasa Melayu
Facebook Feed
Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Pekeliling JPA

JPA PPSPP

Warga HQE II
Warganegara
Warga Asing
Tahukah Anda ?
Did you kow that when you walk down a steep hill, the pressure on your knees is equal to three times your body weight.

Pengenalan

Pembedahan Jantung yang pertama di Malaysia telah berjaya dilakukan pada tahun 60-an di Kuala Lumpur. Sejurus dengan perkembangan dalam bidang ini, Hospital Queen Elizabeth II merupakan hospital yang ke-5 dalam Kementerian Kesihatan Malaysia yang dapat membekalkan perkhidmatan pembedahan kardiotorasik.Hospital Queen Elizabeth II


Jabatan Pembedahan Kardiotorasik Hospital Queen Elizabeth II terdiri daripada 5 komponen asas, iaitu Klinik Kardiotorasik, Wad Kardiotorasik (CTW), Dewan Bedah Kardiotorasik (COT), Unit Rawatan Rapi Kardiotorasik (CICU) dan Unit HDU Kardiotorasik. Kelima-lima komponen ini perlu untuk memastikan perkhidmatan yang efisien. Sejak bermulanya perkhidmatan ini iaitu dari bulan Ogos 2010, jabatan ini telah berjaya menjalankan pelbagai jenis pembedahan jantung dan torasik. Hospital Queen Elizabeth II juga merupakan pusat rujukan ‘tertiari’, dan menerima semua kes-kes rujukan dari semua hospital-hospital daerah di negeri Sabah, Utara Sarawak (Hospital Lawas dan Limbang) serta Wilayah Persekutuan Labuan.


Sehingga bulan Disember 2011, jabatan ini diketuai oleh seorang pakar perunding pembedahan kardiotorasik selaku ketua jabatan ini, dibantui oleh 4 orang pegawai perubatan dan 4 orang pembantu pegawai perubatan. Unit kejururawatan terdiri daripada 1 orang penyelia jururawat, 5 orang ketua jururawat, 42 orang jururawat terlatih dan 2 orang pembantu perawatan kesihatan. 


Disediakan oleh Dr. Lee Chang Haur, Jabatan Pembedahan Kardiotorasik

  Print article

Carian
Intranet

Sistem Intranet

Garis Panduan EKSA

Garis Panduan EKSA height=

ICT Tips & Tricks

ICT TIPS & TRICKS height=

1GovUC Outlook Web App

1GovUC OWA

Kalendar Aktiviti
Januari 2020
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Kod QR HQE2

QEH2 QR Code

Imbas menggunakan

telefon bimbit

atau

PDA (Smartphone)


Hak Cipta Terpelihara Hospital Queen Elizabeth II 2020 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Hospital Queen Elizabeth II tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.