Hospital Queen Elizabeth II | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Pilihan Bahasa : English Bahasa Melayu
Facebook Feed
Pekeliling JPA

JPA PPSPP

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Warga HQE II
Warganegara
Warga Asing
Bancian
Apakah nama yang sesuai untuk menggantikan nama Hospital Queen Elizabeth II?
Hospital Bandaraya Kota Kinabalu (HBKK) 56% (745)
Hospital Damai Kota Kinabalu (HDKK) 33% (442)
Hospital Damai Luyang (HDL) 9% (124)
Jumlah Undian: 1311
Bancian ini akan ditutup pada 2017/9/20 3:05
Komen?

PENGENALAN

Hospital Queen Elizabeth II

  Rawatan Hemodialisis HQE mula beroperasi setelah unit ICU berpindah dari HQE ke bangunan SMC (tahun 2008),dengan menempatkan 2 buah mesin. Sebuah di Unit Hemodialisis (SMC) dan sebuah lagi di ICU. Oleh kerana kes ICU yang terlalu banyak pada masa itu sebuah mesin lagi telah dihantar ke HQE II. Pada masa itu Staf dari HDU HQE yang mengendalikan kes di HQE II, mereka akan datang untuk mengendalikan rawatan hemodialisis jika terdapat arahan dari pegawai perubatan dan akan balik semula ke HQE jika tidak terdapat kes yang seterusnya.Kebanyakan kes yang dibuat hanyalah melibatkan pesakit di ICU,CCU dan wad (in patient).

Pada 15hb.Jun 2010 seramai 4 orang Jururawat (penempatan anggota) telah ditempatkan di HDU HQE II.Oleh kerana unit HDU belum dibuka sepenuhnya kesemua anggota ini telah di tempatkan di HDU HQE untuk menjalani latihan (attachment) tentang pengendalian mesin Hemodialisis dan perkara yang rutin yang dijalankan di HDU.

Pada 9hb.September 2011 pengwujudan HDU HQE II secara rasmi telah dibuat dengan mengambil alih sepenuhnya dari HDU SMC. Peralihan dan pengambilan peralatan dari pihak SMC telah dibuat secara berperingkat-peringkat sehinggalah selesai sepenuhnya pada 3hb. November 2011.Bermula dari tarikh tersebut pihak SMC masih menggunakan beberapa peralatan yang telah dimiliki oleh HQE II dan dikenakan sewa mengikut kadar yang telah ditetapkan.

Seramai 4 orang jururawat yang ditempatkan di HDU HQE telah dipanggil balik ke HDU HQE II setelah pengambilan pesakit dari luar (regular HD) telah bermula pada 9hb.Januari 2012 atas arahan pengarah HQE II.Seramai 12 orang pesakit keseluruhannya dengan sistem rawatan 4jam setiap sesi rawatan dan 2 kali dalam seminggu(1,5 dan 2,6). Hanya 2 syif sahaja rawatan HD dapat dijalankan memandangkan jumlah anggota yang mengendalikannya tidak mencukupi. Kesemua pesakit ini dipantau oleh Dr.Bharathan Thevarajah Ketua Pakar Perunding Nefrologi HQE.Penempatan pesakit ini hanyalah sementara sahaja, menunggu permohonan mereka untuk ditempatkan di pusat rawatan dialysis yang tetap.

Unit Hemodialysis HQE II hanya mengendalikan pesakit yang berstatus hepatitisnya negative sahaja dan jika pesakit tersebut mempunyai hepatitis B atau C ianya akan di rujuk ke HDU HQE. Ini adalah kerana kita tidak mempunyai mesin yang khusus untuk pesakit tersebut.

 

Carian
Intranet

Sistem Intranet

Garis Panduan EKSA

Garis Panduan EKSA height=

ICT Tips & Tricks

ICT TIPS & TRICKS height=

1GovUC Outlook Web App

1GovUC OWA

Kalendar Aktiviti
April 2018
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tahukah Anda ?
Penyakit Jantung dan Strok adalah disebabkan oleh Penyakit Tekanan Darah tinggi yang dibiarkan.
Kod QR HQE2

QEH2 QR Code

Imbas menggunakan

telefon bimbit

atau

PDA (Smartphone)


Hak Cipta Terpelihara Hospital Queen Elizabeth II 2018 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Hospital Queen Elizabeth II tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.