Hospital Queen Elizabeth II | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Pilihan Bahasa : English Bahasa Melayu
Facebook Feed
Pekeliling JPA

JPA PPSPP

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Warga HQE II
Warganegara
Warga Asing
Bancian
Apakah nama yang sesuai untuk menggantikan nama Hospital Queen Elizabeth II?
Hospital Bandaraya Kota Kinabalu (HBKK) 56% (745)
Hospital Damai Kota Kinabalu (HDKK) 33% (442)
Hospital Damai Luyang (HDL) 9% (124)
Jumlah Undian: 1311
Bancian ini akan ditutup pada 2017/9/20 3:05
Komen?

PENGENALAN

Hospital Queen Elizabeth II

  

Perkhidmatan Kerja Sosial Perubatan telah diperkenalkan semenjak tahun 1952 dengan bilangan anggota yang sedikit. Peringkat awal perkhidmatan ini dikenali sebagai perkhidmatan ‘Lady Almoner’. Kemudiannya perkhidmatan ini dikenali sebagai Jabatan Kebajikan Perubatan iaitu pada 1994.

Percantuman pengkhususan bidang-bidang dalam kerja sosial yang membentuk kerja sosial genetic telah menampilkan peranan dan kewujudan Pegawai-pegawai Kerja Sosial Perubatan semakin hari semakin penting. Dari masa ke semasa peranan dan sumbangan perrkhidmatan kerja sosial perubatan semakin mencabar dalam arus permodenan selari dengan pertambahan masalah-masalah sosial yang dibawa oleh pembangunan dalam menjurus ke arah Negara maju telah memperlihatkan bahawa pendekatan merawat penyakit sosial perlu diberi perhatian yang serius dengan mengambilkira berbagai aspek seperti emosi, sosial-ekonomi, rangkaian perhubungan dan sokongan keluarga dan mereka yang berkepentingan. Selari dengan perkembangan kerjaya dalam perkhidmatan ini pada 2002 Jabatan ini ditukar nama kepada Jabatan Kerja Sosial Perubatan.

Jabatan Kerja Sosial Perubatan Hospital Queen Elizabeth II mula beroperasi pada 9 April 2012 dengan menempatkan seorang Pegawai Kerja Sosial Perubatan di mana jawatan tersebut adalah gunasama jabatan yang dipinjamkan dari Hospital Beaufort. Menyedari hakikat kepentingan perkhidmatan psikososial kepada pesakit, KKM telah menempatkan seorang Pegawai Kerja Sosial Perubatan Gred S44 yang merupakan jawatan tetap di Jabatan Kerja Sosial Perubatan, Hospital Queen Elizabeth II pada 1 Mei 2012.

Jabatan Kerja Sosial Perubatan Hospital Queen Elizabeth II kini beroperasi dengan 5 orang anggota iaitu seorang Ketua Jabatan Pegawai Kerja Sosial Perubatan Gred S44, seorang Pegawai Kerja Sosial Perubatan S44 (dipinjam dari Hospital Queen Elizabeth), seorang Pegawai Kerja Sosial Perubatan gred S41, seorang Pen. Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 dan seorang Pembantu Tadbir N17.

 

Carian
Intranet

Sistem Intranet

Garis Panduan EKSA

Garis Panduan EKSA height=

ICT Tips & Tricks

ICT TIPS & TRICKS height=

1GovUC Outlook Web App

1GovUC OWA

Kalendar Aktiviti
April 2018
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tahukah Anda ?
6 orang diserang sakit jantung setiap 1 jam dan 144 orang sehari. 90% daripada mangsa serangan meninggal dunia dalam tempoh sebulan dan hanya 10% yang kembali sihat.
Kod QR HQE2

QEH2 QR Code

Imbas menggunakan

telefon bimbit

atau

PDA (Smartphone)


Hak Cipta Terpelihara Hospital Queen Elizabeth II 2018 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Hospital Queen Elizabeth II tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.