Hospital Queen Elizabeth II | A+ A A- | Biru Ungu Hijau Oren Merah
Pilihan Bahasa : English Bahasa Melayu
Facebook Feed
Pekeliling JPA

JPA PPSPP

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Warga HQE II
Warganegara
Warga Asing
Bancian
Apakah nama yang sesuai untuk menggantikan nama Hospital Queen Elizabeth II?
Hospital Bandaraya Kota Kinabalu (HBKK) 56% (745)
Hospital Damai Kota Kinabalu (HDKK) 33% (442)
Hospital Damai Luyang (HDL) 9% (124)
Jumlah Undian: 1311
Bancian ini akan ditutup pada 2017/9/20 3:05
Komen?

PENGENALAN

Hospital Queen Elizabeth II

  

Hospital Queen Elizabeth 2 yang dulunya dikenali sebagai sebuah hospital swasta (SMC), kini merupakan sebuah Hospital Kerajaan Malaysia. Unit Dietetik dan Sajian (UDS) ini terletak di tingkat bawah belakang bangunan utama hospital.  

Pada tahun 2010, makanan pesakit adalah dimasak di Hospital Queen Elizabeth dan dihantar ke Hospital Queen Elizabeth 2. Dapur Unit Dietetik dan Sajian Hospital Queen Elizabeth 2 hanya mula beroperasi pada tahun 2011. UDS diketuai oleh Pegawai Dietetik dan dianggotai oleh Pegawai Penyediaan Makanan, Penolong Pegawai Penyediaan Makanan, Pembamtu Penyediaan Makanan dan Pembantu Perawatan Kesihatan.  

Unit ini merangkumi 2 bahagian iaitu bahagian Dietetik dan bahagian Sajian. Waktu operasi UDS bermula pada jam 6.00 pagi sehingga 6.00 petang setiap hari. Fungsi utama UDS adalah untuk menyediakan makanan yang berzat dan sesuai kepada semua pesakit dalam wad. Selain itu unit ini juga menyediakan perkhidmatan pemakanan klinikal kepada pesakit yang dirujuk.  

Bahagian Dietetik berfungsi menyediakan perkhidmatan pemakanan klinikal dan diet terapi kepada pesakit manakala bahagian Sajian menyediakan makanan yang sesuai meliputi Diet Normal dan Diet Teraputik untuk pesakit dalam wad. Diet Normal yang disediakan adalah berasaskan kepada pemakanan seimbang dengan perhatian yang lebih teliti ke atas sumbangan kalori dan kandungan zat-zat makanan utama manakala Diet Terapeutik pula adalah makanan yang diubahsuai mengikut jenis penyakit dan keadaan pesakit. Selain itu UDS juga bertanggungjawab menyediakan makanan kepada doktor bertugas atas panggilan dan Pegawai Perubatan dan paramedik yang bertugas di Dewan Bedah.  

Unit Dietetik dan Sajian telah mendapat Pengiktirafan Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP) dan Pensijilan “Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI)” demi memastikan makanan yang disediakan adalah selamat dimakan.   

 

Carian
Intranet

Sistem Intranet

Garis Panduan EKSA

Garis Panduan EKSA height=

ICT Tips & Tricks

ICT TIPS & TRICKS height=

1GovUC Outlook Web App

1GovUC OWA

Kalendar Aktiviti
April 2018
Ah Is Se Ra Kh Ju Sa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tahukah Anda ?
Did you kow that when you walk down a steep hill, the pressure on your knees is equal to three times your body weight.
Kod QR HQE2

QEH2 QR Code

Imbas menggunakan

telefon bimbit

atau

PDA (Smartphone)


Hak Cipta Terpelihara Hospital Queen Elizabeth II 2018 Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

PENAFIAN
Hospital Queen Elizabeth II tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.